Erzincan'daki Maden Faciası: Çatlaklar Önceden Bildirilmişti Ancak Önlem alınmadı.

TAKİP ET

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kayması faciası, Türkiye'nin madencilik sektöründe yaşanan risklerin bir kez daha gündeme gelmesine sebep oldu. Faciada kaybolan 9 işçinin akıbeti belirsizliğini korurken, yaşananların ardındaki sorumluluklar ve önceden alınabilecek önlemler tartışma konusu haline geldi.

Maden ocağında yaşanan toprak kayması öncesinde alanda görülen çatlaklar, faciayı önceden haber veren bir işaret gibi belirdi. Tutuklanan zanlılar arasında yer alan firmanın Kanadalı yöneticisi J.R.G'nin ifadesinde, olay günü çatlakları fark ettiğini ve durumu şirket merkezine bildirdiğini aktarması dikkat çekici. Ancak, sahadaki tespitlerin merkeze iletilmesine rağmen gerekli önlemlerin zamanında alınmamış olması, yaşanan felaketin boyutlarını artıran bir etken olarak öne çıkıyor.

Tutuklanan 6 zanlıdan firmanın Kanadalı yöneticisi J.R.G, İliç Sulh Ceza Hakimliğinde tercüman aracılığıyla verdiği ifadesinde, maden sahasında yapılan işlemlerin gözlemlenmesi ve raporlanmasından sorumlu olduğunu anlattı.

"ÇATLAKLARI AMERİKA'DAKİ MERKEZE BİLDİRDİM"
Liç bölgesinde herhangi bir görevi olmadığını ifade eden J.R.G, şunları anlattı: "Olay günü liç bölgesine gittik, çatlakları gördük. Amerika'daki merkeze bu durumu saat 11.00'de bildirdim. Saat farkından dolayı 02.00 olması nedeniyle herhangi bir dönüş yapılmadı. Bana 2022 Ağustos ayında 8 metre olması gereken yüksekliğin geçildiği bildirildi. Ben başlamadan önce söz konusu raporlama yapılmıştı hatta gereken seviyeye indirilmesi için rapor düzenlenmişti.

Projeye uygun hale gelmesini raporladım. Zaten liç bölgesinde firmalar düzenli olarak denetim yapıyordu. Olay günü sahaya çıktığımda küçük çatlaklar gördük, en büyük çatlak 6 santimetre büyüklüğündeydi. Daha iyi görebilmek için yüksek bir noktaya çıktık, solüsyon verilmeye devam ediyordu. Tehlike anlaşıldığından solüsyonun farklı noktalara aktarılmasını söyledim." Tutuklu zanlı, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ve kalp rahatsızlığı olduğunu belirtti.

"ÇATLAK GÖRÜLDÜKTEN SONRA YOL KAPATILMASIYLA İLGİLİ MAİL ATTI"
Tutuklu şüphelilerden, firmanın liç bölgesindeki borulamadan sorumlu süpervizörü S.D. ise liç bölgesinin 2010 yılından itibaren oluşturulmaya başladığını belirterek, "Görevim solüsyonların geçtiği boruları düzenlemekten ibarettir. Liç bölgesinde fazla yüklemeye ilişkin herhangi bir şeyle karşılaşmadım. Liç bölgesinde 2018'de borularda patlak olması nedeniyle yarıklar olmuş ancak bunlar kaymadan kaynaklı değildir. Bu kısımlar çimentolu malzemeyle kapatılmaktadır." ifadelerini kullandı

maden kazası maden kazası soma maden kazası 2023 maden kazası nedir maden kazası zonguldak